Visste du det här om hjärtats intelligens?

”Hon talade ur hjärtat”, ”hjärtat slog en volt” och ”hjärtat blöder” är känsloförankrade uttryck som vi kan känna igen.
Det poeter vetat i alla tider börjar vidimeras alltmer av vetenskapen: Hjärtat är inte bara en högeffektiv pump som mäktar med att pumpa 30 liter blod i minuten, utan det har också en egen intelligens – 40 000 neuriter. De påminner om hjärnceller, är självständiga, samt sänder fler signaler till hjärnan än tvärtom.

Hjärtat påverkar hjärnan

Forskning pekar mot att hjärtat härbärgerar intuition och produktion av ”kärlekshormonet” oxytocin, som främjar anknytning, medkänsla och frid. Enligt Harvard Medical School påverkar kemiska processer mellan hjärta och hjärna båda organen. Hjärtats hälsotillstånd kan alltså påverka hjärnan och sinnet.
Forskarna har upptäckt att negativa känslor gör hjärtrytm och hjärnvågor osynkroniserade. Positiva känslor skapar rytm och samstämmighet.
Andra studier indikerar att hjärtat både känner, tänker och minns. Det vackra, röda organet signalerar till frontalloben, evolutionens kronjuvel som är hjärnans tänkande, exekutiva centrum.

Kärlek föds i hjärtat

Hjärtat har även kontakt med det äldre limbiska systemet – sätet för de stora känslorna. Vi kan påminna oss om att det storartade i livet inte kommer från intellektet. Glädje, vänlighet, gemenskap, mod, förlåtelse, hopp och kärlek föds i hjärtat.
Att musik berör och upplevs som att tonerna ofta går rätt in i hjärtat stämmer. Vare sig du rörs till tårar av en Puccini-opera, eller dras mot dansgolvet av ”Dancing Queen” så får musiken hjärtat att reagera före hjärnan och signalerar sen upp till hjärnan.

Hjärtats utstrålning går att mäta

Studier på Sahlgrenska har även visat att körsång synkroniserar deltagarnas hjärtrytm. Trots hjärnans ofantliga komplexitet och kapacitet och trots det elektromagnetiska fält som bildas när hjärnceller aktiveras så är hjärtats ”utstrålning” 5000 gånger större!
Den här utstrålningen går idag att mäta, flera meter utanför kroppen. Med andra ord, det vi bär inom oss finns som en förlängning utanför oss och den energin har en påverkanseffekt. Så när du har en hjärtbaserad samt omtänksam attityd grundad i medkänsla och generositet, sänder du kraftfulla signaler, likt tysta vågor på den i soluppgången skimrande näckrosdammen, som får trollsländan att lyfta.

Meditation för hjärta och hjärna

Här är ett förslag på meditation som forskning visar skapar rytmisk samstämmighet mellan hjärta och hjärna:
1. Förankra dig i andningen.
2. Rikta medvetenheten till hjärtat, vidrör gärna bröstkorgen med handen.
3. Andas långsamt, känn dig trygg där du är. (Stresshormoner börjar försvinna och immunförsvaret får en boost.)
4. Låt dig känna hjärtbaserad omtanke, uppskattning, tacksamhet och medkänsla.

I vår stressfyllda samtid har vi stor glädje av denna i oss inbyggda broms. I meditationen aktiveras nämligen den delen av autonoma nervsystemet, som lugnar duon hjärta samt hjärna och på så vis skapas harmoni.

Med musikduon Björn och Bennys ord:
”Jag har inga gränser
i mitt hjärtas land. ”

Av Lars-Erik Wallner, mindfulnessinstruktör hos Mindfulnessgruppen.

Mer information
The Oxford Handbook of Positive Psychology.

Harvard Medical School.