Frågor och svar

Här är svar på några av de frågor vi oftast får kring våra kurser. Hittar du inte svar på din fråga här är du välkommen att maila till info (a) mindfulnessgruppen.se.

Behöver jag ha några speciella kläder på mig?

Nej. Inga övningar är så fysiska att du behöver byta om. Vi sitter dock ganska mycket så det kan vara skönt att ha kläder som inte sitter åt i midjan.

Måste man vara religiös eller andlig för att kunna ta till sig mindfulness?

Nej. Mindfulness är helt oberoende och fristående från alla livsåskådningar, religioner, politiska filosofier och liknande. Vi uppmanar alla att lyssna till sin egen inre övertygelse.

Är mindfulness New Age?

Det korta svaret är nej. Mindfulness baseras på forskning och evidens. Däremot ingår meditation och begreppet närvaro ibland i de verksamheter som brukar kategoriseras som New Age. Mindfulness har inga ambitioner att ge svar på existentiella frågor och ge andliga sanningar utan används för att acceptera livet här och nu med det som är.

Man kan väl lika gärna bara slappna av? Sova en stund. Det är väl vila vi behöver.

Sömn är ett tillstånd av lågt medvetande och ”passiv” vila, mindfulness är ett tillstånd av hög medvetenhet och aktiv vila. Vi skiljer på dessa.

Man kan dock säga att mindfulness även ger avslappning och återhämtning. De effekterna kommer med på köpet.

Man mår väl lika bra med motion eller en promenad i skogen?

Motion och promenader ersätter inte mindfulness. Både kroppen och hjärnan behöver fysisk aktivitet såväl som mindfulness.

Stress kan ju vara bra. Blir man inte ineffektiv av att meditera?

Kortvarig stress kan vara positiv. Det är en anpassning och en överlevnadsreaktion som kan ge hjälp med extra energi och kraft när det behövs. Mindfulness tar inte bort din förmåga att arbeta effektivt; träningen ökar ditt fokus och din koncentration så att du kan arbeta effektivare utan att anstränga dig mer.

Mindfulness är också ett vedertaget verktyg att hantera överdriven och långvarig stress, som annars påverkar sömn, hälsa och välmående.

Stress bottnar i en energi som du kan ta kommandot över. Energin kan omvandlas till handlingskraft, genom mindfulness kan du lära dig hur du kan göra det.

Måste man kunna sitta med korslagda ben?

Nej, det är ingen sittställning som ingår i mindfulness. Vi sitter oftast vanligt på en stol med båda fötterna på golvet. Vill du sitta på ett annat sätt går det också bra.