Uppkopplad eller avkopplad?

Det behöver kanske inte vara någon motsättning mellan avkopplad eller uppkopplad. Men helt klart är att en ständigt uppkopplad tillvaro kan trötta ut våra hjärnor. Mindfulness är ett effektivt sätt att återhämta sig. Här är några enkla tips förmedlade av Lars-Erik Wallnér, en av våra mindfulnessinstruktörer.

1. Försök, om det går, att undvika mejl-koll som dagens första aktivitet. Det kan skapa onödig tankefebrilitet.
2. Utnyttja restiden till meditation. Att meditera på bussen, fokusera helt på bilkörningen eller promenaden – förbereder och kalibrerar din viktigaste resurs – medvetenheten.
3. Mindfulness handlar om fokus, en sak i taget. Försök att stanna i nuet med tankarna; låt inte ärenden lägga sig på hög, varken i hjärnan eller i datorn.
4. Ta mikropauser. Fem medvetet långa andetag gör skillnad. Res dig och sträck på dig ofta.

Låt hjärnan få lunch

Din hjärna väger bara cirka en procent av kroppsvikten, men tar minst 20 procent av både näring och syre. Planera in tid för lunch och ta gärna en promenad. Den tid du lägger på detta får du tillbaka med råge på eftermiddagen.

Det ger dig fördel om du är uppmärksam på ditt center – på hur din kropp har det. När du känner okoncentration och hur den sinnesfrånvarande otåligheten sprider sig i kroppen – hitta en plats för kort meditation. På så vis ger du dig själv viktig återhämtning och kan lättare fokusera på det som är viktigt.

Medvetenheten om att ditt välbefinnande och därigenom hälsotillstånd är, i det långsiktiga perspektivet, minst lika viktigt som en dead-line. Och det sänker blodtrycket.

Har du med träning etablerat en sådan närvaro i nuet, att du också är medveten om hur du kan påverka dig själv och andra genom ditt kroppsspråk – då är du förmodligen lika effektiv som harmonisk…

Innan du kommer hem, ta några medvetna andetag och möt kvällen, nära och kära, i nuet.

Lars-Erik Wallnér
Certifierad Mindfulnessinstruktör