Julefrid utan stress – tomten visar vägen


Så är det dags igen. Denna underbara högtid som bjuder in till stillhet, reflektion och generositet.

Den välvilliga kärlekens högtid uppstår dock inte för alla, Stillhet försvinner i göranden; reflektion når ej bortom konsumtion, och generositet blir armbågande jakt och jäkt. Hur förebygga jul-stress?

I december är jultomten den självklara gurun. Att leva i nuet utesluter ej planering och han är ute i god tid och bestämmer vad när och hur saker ska ske. Med andra ord: i mindful anda stannar han upp och ser vist både detaljer och helhet.

Observera också hur han ofta sitter, med full närvaro, ler, ger och skänker glädje. När alla andra rusar runt – sätts den medvetna närvaron på prov.

”Grunda” dig i en morgonmeditation. Om det ej är möjligt hemma – utnyttja restid. Om du tillåter dig att se över mobilens horisont; ger du dig själv chansen att, i nuet, till exempel att se ett bra julklappserbjudande och ta tillfället i akt?

Sakta ner så öppnar sig ögonblickets oändliga möjligheter. Kan du se den utsatta medmänniskan i ögonen med ett varmt leende? Går det att vidga den kärleksfulla vänlighetens julbudskap till att omfatta fler utanför familjekretsen?

Att se, att le och att ge aktiverar kroppens egentillverkade Prozac – dopamin. Glädjen är via hjärnans spegelneuroner också smittsam. Vem kan motstå – den i kärlekens färg – klädda, trygga, generöst leende och närvarande tomten?

Tillåt dig på julafton att lämna mobil och surfplatta utanför festen. I närvarande samvaro kan du så hänge dig åt mindfult ätande; äta långsamt, se, lukta, smaka och uppleva privilegiet av vad ett julbord, i nuet, erbjuder.

Allt är fullbordat och tomten ler ända till nästa gång…