Därför är det smart att vara lat

 

Att göra ingenting kan vara det mest produktiva, och smartaste, du gör i sommar.

Du vet kanske redan varför, men till dig som inte vet kommer här en liten förklaring.

Sedan ett par decennier tillbaka vet vi genom hjärnforskningen att hjärnan är plastisk. Det innebär att den går att träna. Det är också väl belagt att mindfulness är ett av de bästa sätten att träna.

Effekten är bland annat att du får fler hjärnceller och ökar antalet kopplingar mellan hjärnans olika delar.

Det som också händer är att hela du, kropp och hjärna, får nödvändig återhämtning. Det leder så småningom till att du känner dig mindre stressad, blir mer harmonisk och faktiskt också smartare.

Nu tänker du kanske att jag tänker sälja på dig en mindfulnesskurs. Men nej, inte den här gången.

Det går att göra en del på egen hand. Det kostar några minuter om dan och förmodligen en del tålamod i början. Det är allt.

Du kan kalla det för vad du vill, återhämtning, närvaroträning, mindfulness eller meditation. Men inte för dagdrömmande för det är inte alls vad detta handlar om.

Fyra tips för att komma igång

1. Hitta en lugn plats, inne eller ute. Sitt på en stol, på golvet eller på marken. (Att ligga ner är mindre bra eftersom det är lätt att somna då.)

2. Fokusera på andningen, känn luften hela vägen från näsborrarna, ner i lungorna och tillbaka igen.

3. Om det passar dig bättre kan du i stället bara känna hur kroppen rör sig med varje in- och utandning.

4. Om tankar eller känslor tar din uppmärksamhet från andningen, försök genast att komma tillbaka till fokuseringen på andningen. (Detta händer alla, ibland flera gånger per minut, det är inget att hänga upp sig på.)

Bestäm hur länge du ska hålla på och sätt ett larm på mobilen. Om du aldrig provat förut kan du börja med fem minuter och sedan öka på undan för undan tills du är uppe i minst tio minuter.

Tänk på att det inte ska vara på ett visst sätt. Det kan kännas skönt ibland och påfrestande ibland.

Tänk också på att resultaten inte kommer på beställning. Bara gör det och håll på tills det blir lika naturligt som andra vardagliga saker.

Du duschar, borstar tänderna och äter. Nu tränar du hjärnan också.

Efterhand som du blir mer van kommer du upptäcka att du kan träna när som helst. På bussen, i kassakön, på vägen till kaffemaskinen på jobbet och alla andra gånger som det finns ett mellanrum under dagen.

Om du vill ha mer vägledning kan du ladda ner vår app. Då får du fem meditationer gratis. Appen heter Minds Unlimited och finns här: Iphone. .

Lycka till!

Hasse Boderos, Senior Trainer Minds Unlimited